Frontend Meetup Group

2023.11.28 18:00 - BIZTONSÁGOS FRONTEND FEJLESZTÉS

A Meetup csoportról

A Frontend fejlesztés az egyik legszélesebb témaköre a modern szoftverfejlesztésnek. Ha közelebbről szemügyre vesszük, számtalan keretrendszer, különböző state-kezelési technikák, kisegítő segédkönyvtárak és jövőbe mutató elképzelések jellemzik. A webes, JS, HTML, CSS alapok mellett az új cross-platform technológiáknak köszönhetően a mobil fejlesztéshez is egyre közelebb kerül, míg az ECMAscript fejlődésével egyre inkább az internet mellett a nagyvállalati rendszerek építőköveivé is válnak.

A Knowledge Exchange Frontend szekciója egy szakmai platformot kínál a hazai Frontend fejlesztők számára: itt a bleeding edge technológiai újításoktól kezdve a gyakori szakmai kihívásokon át egészen a Frontend iránt még csak érdeklődők számára érdekes előadásokig minden féle témakörrel találkozhatsz, minden hónap utolsó keddjén 18 órától.

Az online tudásátadás mellett a PCF egyesület fizikai helyszínt biztosít a meetupokhoz, ahol a szakmai csevej és a kapcsolatépítés kap teret a többi hazai Frontend fejlesztő informatikus kolléga társaságában.


BIZTONSÁGOS FRONTEND FEJLESZTÉS - 2023.11.28 18:00

MIRŐL LESZ SZÓ?
Biztonságos frontend fejlesztés

Soron következő meetuponkon a frontend fejlesztés gyakori buktatóit vesszük górcső alá. Az előadások során gyakori fejlesztői hibákról esik majd szó, megvizsgáljuk, hogy hogyan kerülhetjük el őket. Megvizsgáljuk, milyen eszközök vannak a kód stabilabbá, biztonságosabbá tételéhez.

Antipatternek, Typescript, egzotikusabb példák - igyekszünk minden tudásszint számára érdekes, és új tudást prezentálni :)
A meetupon 1-1.5 órányi előadásra számíthattok, és online is közvetítjük majd, a helyszínen sör és rágcsa várja a résztvevőket az előadások után.

ELŐADÓK
Harangozó Gábor

Harangozó Gábor vagyok, több mint 20 éve foglalkozom programozással. Független szakértőként dolgozom. Az elmúlt 15 évben főképp webes alkalmazások fejlesztésével foglalkoztam. Angular(2)-vel beta óta foglalkozom és használom napi szinten. Hiszem hogy a használt framework mükődésének megértése mindig fontos a minőségi munka végzéséhez.

Kiss Balázs

BME Mérnökinformatikus MSc elvégzése után frontend konzulensként/tanácsadóként helyeztkedtem el. Az elmúlt hét évben többek között segítettem JS alapú frontendre átállást kisebb startupokban, új webszolgáltatások kiépítését multinacionális telekommunikációs cégeknél, webalkalmazások frontend fejlesztő csapatát vezettem több ízben és van némi fullstack fejlesztői tapasztalatom is. A kedvenc JS framework-öm az Angular, amit időnként még oktatni is szoktam.

Mihályi Zoltán

Sziasztok!
Mihályi Zoltán vagyok és 8 éve fejlesztek elsősorban TypeScript nyelven.
Ez idő alatt számos frontend és backend projekteken dolgoztam, és szívesen ástam bele magam a nyelv bugyraiba. A folyamatos tanulás és az új funkciók felfedezése mindig örömmel tölt el, és várom, hogy tapasztalataimat másokkal is megosszam!

PROGRAM

17:45 - 18:00: Érkezés
18:00-19:30: Előadások
19:30-20:00: Kötetlen beszélgetés

1.Előadás: Mihályi Zoltán
Programozási hibák elkerülése TypeScripttel
- Hogyan segít a TypeScript a típushibák elkerülésében?
- Mikor érdemes TypeScriptet használni JavaScript helyett?
- Milyen extrák vannak a TypeScriptben más típusos nyelvekhez képest?
- Best practice-ek
2.előadás: Harangozó Gábor

Játék a típusokkal és általános típus kezelési hibák

Az előadás folyamán megnézzünk pár alapvető típus kezelási hibákat, amik főként runtime tudnak jelentkezni. Továbbá megnézzünk alapvető TypeScript típus kezelési mintákat, amivel rugalmasabbá tehetjük a típusok kezelését.

3.Előadás: Kiss Balázs "Forest"
Webalkalmazás Auth Security alapok 

Frontendes-, de igazából bármilyen webfejlesztőként ismernünk kell legalább alapszinten a modern authorizációs és authentikációs megoldások architekturális alapjait. Az előadás során végig nézzük röviden a technológiai evolúciót, az OAuth szabvány működését, megvizsgáljuk milyen problémák és kihívások övezik a Cybersecurity ezen területét, végül pedig egy naprakész architektúra-megoldást is bemutatok "frontendes" szemüveggel.
Szívesen adnál elő? 

A meetupra előadói jelentkezéshez vedd fel velünk a kapcsolatot a info@pcf.hu címen, egy rövid bemutatkozás, és az előadásod témájának rövid leírásával.

Szívesen beszélgetnél szakmabeliekkel? 

Csatlakozz hozzánk a Discord szerverünkön, ahol meghirdetjük a közelgő előadásokat, lazább szakmai témákat, és mindent, ami a Frontend világát érinti. Ha kérdéseid vannak, vagy egyszerűen csak érdeklődsz az érdekes hírek iránt, ne habozz csatlakozni hozzánk!


Az eddigi meetupokról készült felvételek a YouTube csatornánkon teljes egészében visszanézhetők.